Pierdere, abandon şi relaţia copilului cu trecutul

Când un copil este adoptat, el mai are legături cu familia biologică chiar dacă este doar sugar. Există, desigur, legătura genetică, dar pentru mulţi copii adoptaţi există şi o legătură psihologică şi emoţională  cu familia biologică, şi asta chiar dacă copilul adoptat nu a ajuns să-i cunoască niciodată. Este important să recunoaştem această legătură chiar în absenţa unui contact. Copilul adoptat aparţine la două familii: familia care l-a născut şi familia care l-a crescut.

A-i accepta trecutul, va însemna, pentru copilul vostru, a-l accepta pe el. Iubirea şi acceptarea necondiţionată îi va da copilului siguranţa şi încrederea în voi, cu atât mai mult cu cât e posibil ca înainte să fi fost respins din cauza trecutului sau a moştenirii lui genetice.

Atunci când vorbim despre pierdere şi abandon, vorbim automat despre stres, factori de stres, traume iar pierderea figurii de ataşament are un impact major în dezvoltarea ulterioară a personalităţii copilului. În situaţia în care copilul se separă brusc de figura de ataşament pot apărea reacţii de genul mânie, căutare, negarea absenţei persoanei de ataşament, agresivitate.

De asemenea, este posibil să observaţi la copil anumite manifestări din sfera emoţională, a ataşamentului pe care şi-l formează alături de voi şi de alţii, a dezvoltării sale fizice sau dificultăţi în a-şi controla emoţiile şi acţiunile.

Familia adoptivă este pusă oarecum în situaţia de a deveni legată imaginar de familia biologică a copilului adoptat. Şi asta pentru că viaţa copilului nu începe din momentul adopţiei, chiar dacă familia consideră că totul reîncepe de la zero. Copilul vine cu propriul său bagaj în familia adoptivă, cu experienţele sale anterioare (şi asta se întâmplă indiferent de vârsta copilului), cu moştenirea genetică şi cu o mamă pe care a pierdut-o. Este important ca familia adoptivă să fie conştientă de toate aceste aspecte şi să le ia în considerare în educarea şi creşterea copilului. Ele fac parte din viaţa copilului şi este de preferat o  acceptare necondiționată din partea părinţilor adoptivi.

Acest material oferă informaţii cu privire la aceste manifestări, dar şi o serie de recomandări de care e bine să ţineţi seama pentru o mai bună gestionare a situaţiilor  cu care vă veți confrunta. 

Dupa achiziționarea acestei teme, veți avea acces la:


- video de 50 min. la rezolutie de 720px HD
- materialul continutului in format PDF
- fise practice cu sfaturi utile pentru situatii des intalnite, in format PDF
- BONUS: jocuri de rol, utile relatiei parinte - copil, inclus in video

Vezi toate temele >>


Fondurile mobilizate vor fi direcționate în totalitate către beneficiarii proiectelor sociale susținute de Asociația Ador Copiii. Îți mulțumim!

Stiri și evenimente

Echipa Călătoriei Inimii a ales să dăruiască și în această perioadă de Sărbători, iar echipa Ador Copiii devine mesagerii darurilor, cărți de dezvoltare personală, către oamenii care pot beneficia de ele,...

CITESTE MAI DEPARTE
Povestea mea

Mă numesc Anca D, am 39 de ani, şi recunosc, cu stângăcie, mi-aş dori să vă pot transmite puţin din iubirea pe care o port copilului meu, născut din INIMĂ!

CITESTE MAI DEPARTE
Program evenimente
Alegeți din timp proiectele și evenimentele în care vă puteți implica sau pe care le puteți susține cu o donație
Despre noi

Inima organizaţiei a început să bată odată cu povestea personală a fondatorilor organizaţiei, care au adoptat şi au dorit să genereze transparență și eficiență în sistemul de adopţii, astfel încât fiecare copil părăsit să aibă parte de copilărie într-o familie, cât mai curând posibil. 


Munca noastră

De la simplificarea legii adopției, la lobby, la consiliere și suport, zi de zi echipa Ador Copiii este vocea copiilor fără o familie și vocea familiilor care doresc să adopte un copil. În acest scop, serviciile Ador Copiii, acreditate, sunt oferite de o echipă inimoasă, specializată în consiliere în adopție. Nu ezitați să apelați la serviciile noastre, veți găsi empatie, transparență și profesionalism.


Galerie video

Galerie
foto
Vrei să ne ajuți?


Membrii cotizanți, donatori și sponsori pun mână de la mână și ajută în fiecare zi. Fiecare ajutor este binevenit. 
AJUTĂ ȘI TU!

 

 
Parteneri Platinum
Parteneri Gold
Parteneri Silver