3 întrebări esențiale pentru cunoaștere și schimbare socială

< Înapoi
  1. Cum ați descrie relația asistentului social cu părinții adoptivi?

Relația asistentului social cu părinții adoptivi ar fi bine să fie o relație profesionistă, deschisă, bazată pe suport, empatie și încredere reciprocă. O relație în care prejudecățile față de adopție și copilul prezentat să nu se interpună deloc.  Asistentul social este în fața părinților adoptivi facilitatorul și ‚ghidul’ descoperiri reciproce, a copiilor și părinților, a ceea ce înseamnă cu adevărat o familie. Iar în tot acest proces, asistentul social ar fi minunat să nu uite nicio clipă că personajul principal în adopție este copilul, că oricât de multă nerăbdare ar manifesta părinții, copilul este primul căruia este nevoie să i se acorde suport.

  1. De ce cunoștințe și competențe credeți că are nevoie asistentul social pentru a dezvolta o intervenție individualizată în cazul adoptatorilor?

Asistentul social care acordă asistență copiilor și adoptatorilor ar fi bine să aibă competențe specializate în domeniul adopției, al traumei și al parentingului. Este foarte important ca familia să primească cele mai bune recomandări, chiar individualizate, în perioada de matching, de acomodare și post-adopție, în așa fel încât să poată răspunde cât mai bine nevoilor specifice ale copilului căruia tocmai i-a fost schimbat întregul univers. Asistentul social este bine să manifeste empatie și suport pentru copilul care va face transferul din sistem, de la asistentul maternal către familia adoptivă și să-i ghideze pe toți cei implicați cum să sprijine în cel mai bun mod posibil copilul, astfel încât transferul să aibă loc într-o manieră profesionistă și care respectă procesul extrem de delicat prin care trece copilul, familia adoptivă, dar și familia care l-a crescut până la momentul adopției.

  1. Care este, în opinia dumneavoastră, rolul asistentului social în promovarea și implementarea drepturilor adoptatorilor?

Rolul asistentului social în promovarea și implementarea drepturilor adoptatorului este unul foarte mare și, desigur, în primul rând este necesar să le cunoască el însuși foarte bine, pentru a le putea promova. Adoptatorii ar fi bine să găsească în asistentul social prima și cea mai de încredere resursă de informații despre procedura adopției, despre drepturile adoptatorului și ale copilului adoptat, fără să mai aibă nevoie să culeagă informații contradictorii și care nu sunt de actualitate de pe forumuri. Asistentul social este foarte important pentru că își poate pune definitiv amprenta pe deslușirea primelor provocări în adopție, la înfiriparea primelor gesturi de părinte, a primelor semne de atașare a copilului de noua și definitiva sa familie adoptivă.

 

Interviu acordat Blogului Asistentului Social de către Simona CZUDAR, directorul executiv al Asociatiei Ador Copiii și manager al Centrului de Resurse pentru Adopție.  

Stiri și evenimente

Orice cuvinte am încerca să asternem pe hartie, cu greu ar putea egala testimonialele de mai jos, testimoniale ce apartin familiilor participante, care doresc să își împlinească familia prin adopție

CITESTE MAI DEPARTE
Povestea mea

Asemănarea era izbitoare: aceiaşi ochi albaştri, aceeaşi piele alba şi catifelată – nu-mi venea să cred! Ne-au întrebat după un timp ce părere avem, eu nu puteam vorbi şi nu-mi puteam explica…

CITESTE MAI DEPARTE
Program evenimente
Alegeți din timp proiectele și evenimentele în care vă puteți implica sau pe care le puteți susține cu o donație
Despre noi

Inima organizaţiei a început să bată odată cu povestea personală a fondatorilor organizaţiei, care au adoptat şi au dorit să genereze transparență și eficiență în sistemul de adopţii, astfel încât fiecare copil părăsit să aibă parte de copilărie într-o familie, cât mai curând posibil. 


Munca noastră

De la simplificarea legii adopției, la lobby, la consiliere și suport, zi de zi echipa Ador Copiii este vocea copiilor fără o familie și vocea familiilor care doresc să adopte un copil. În acest scop, serviciile Ador Copiii, acreditate, sunt oferite de o echipă inimoasă, specializată în consiliere în adopție. Nu ezitați să apelați la serviciile noastre, veți găsi empatie, transparență și profesionalism.


Galerie video

Galerie
foto
Vrei să ne ajuți?


Membrii cotizanți, donatori și sponsori pun mână de la mână și ajută în fiecare zi. Fiecare ajutor este binevenit. 
AJUTĂ ȘI TU!

 

 
Parteneri Platinum
Parteneri Gold
Parteneri Silver