Cum înțeleg copiii adopția

Copiii înţeleg diferit adopţia în funcţie de perioada de dezvoltare pe care o traversează. Chiar dacă, de exemplu, la 1 an nu înţeleg nimic din conceptul de adopţie studii în acest sens au demonstrat că îl resimt. Pe măsură ce copiii cresc înţelegerea lor asupra adopţiei devine tot mai profundă iar felul în care le suntem alături în aceste etape de dezvoltare este foarte important pentru stabilitatea lor emoţională.

Nivelul 0: 0-4 ani
Copiii nu înţeleg adopţia. Totuşi, această etapă nu este lipsită de importantă sau de sens.
În această etapă, copiii învaţă să împartă în categorii şi învaţă să eticheteze ce este pozitiv şi ce este negativ. Ei vor învaţă, din indiciile nonverbale ale celor din jur, dacă adopţia e un lucru bun sau rău. Sarcina părinţilor în această perioada este să se obişnuiască cu folosirea cuvântului “adopţie” şi să înceapă să se simtă relaxaţi când se abordează subiectul adopţiei.

Nivelul 1: 4-6 ani
Copiii nu fac diferenţa între naştere şi adopţie că mod de a intră într-o familie.
Pentru ei, naşterea şi adopţia sunt echivalente sau cred că toţi copiii se nasc cu nişte părinţi, apoi pleacă să locuiască cu alţii. Copiii trebuie să fie pregătiţi să răspundă întrebărilor altor copii. Părinţii trebuie să le ofere o poveste simplă, cum ar fi: “Maria era prea tânăra că să fie mama. Ea i-a ales pe Mama şi pe Tată să-mi fie părinţi fiindcă ştia că voi fi întotdeauna special pentru ei.”

Nivelul 2: 6-8 ani
Copiii fac o diferenţa clară între adopţie şi naştere că moduri alternative de a intră într-o familie şi acceptă relaţia cu familia adoptivă că fiind permanentă, dar nu înţeleg de ce. Au dobândit o cunoaştere a ceea ce înseamnă biologic.
Părinţii simt nevoia să împărtăşească copilului informaţii concrete (explicaţii mai sofisticate vor fi oferite în următoarea etapă). Copilul are nevoie să înţeleagă natură relaţiilor din cadrul familiei adoptive, permanentă acestora, motivele adopţiei şi motivele părinţilor biologici de a renunţă la copil.
Copilului trebuie să i se permită să-şi exprime sentimentele dacă pare să fie în dificultate.

Nivelul 3: 8-10 ani
Copiii fac diferenţa între adopţie şi naştere dar, acum, încep să pună în discuţie permanentă relaţiei părintele adoptiv-copil. Părinţii biologici sunt văzuţi potenţial că revendicându-şi copilul, la un moment dat, iar familia adoptivă este văzută potenţial că destramându-se, ceea ce ar duce la abandonul copilului. În această etapă copiii încep să simtă empatie faţă de alţi oameni şi mulţi încep să-şi facă griji pentru părinţii lor biologici, pentru cei adoptivi etc. Ei înţeleg că atât părinţii biologici, cât şi cei adoptivi, au simţit în trecut ce înseamnă pierderea, iar acest lucru poate că îi afectează.
Această etapă de „suferinţă a adopţiei” implică o înţelegere mai profundă a adopţiei de către copil. În această etapă,părinţilor li se cere să ia iniţiativa de a-şi ajută copilul să înţeleagă mai
porfund adopţia. Ei trebuie să fie capabili să încurajeze copilul să-şi exprime sentimentele. În această etapă, copilul adoptiv are nevoie de sensibilitate, răbdare, acceptarea sentimentelor sale şi sprijin din partea părinţilor.

Nivelul 4: 10-12 ani
Descrierea dată de copil relaţiilor din cadrul familiei adoptive este caracterizată de un simt al permanentei cvasilegal – invocând figuri autoritare precum judecători, avocaţi, doctori sau asistenţi sociali, care, într-un fel, “fac” relaţia părinte-copil permanentă.

Nivelul 5: peste 12 ani
Relaţia din familia adoptivă este caracterizată acum că fiind permanentă, implicând transferul legal al drepturilor şi/sau al responsabilităţilor faţă de copil de la părinţii biologici la cei adoptivi.

CONTACT
Stiri și evenimente

Programul „Cercul Siguranței” pune accent pe accesarea sensibilității înnăscute a părinților de a fi alături copiilor lor și oferă o ‘hartă’ pentru a întelege mai bine nevoile acestora.

CITESTE MAI DEPARTE
Povestea mea

Cum m-am hotărât ?! Hotărârea de a urma acest drum am luat-o repede, fără îndelungi consultări… efectiv, într-o dimineaţă la cafea îi zic soţului că din întâmplare am văzut pe net o informaţie...

CITESTE MAI DEPARTE
Program evenimente
Alegeți din timp proiectele și evenimentele în care vă puteți implica sau pe care le puteți susține cu o donație
Despre noi

Inima organizaţiei a început să bată odată cu povestea personală a fondatorilor organizaţiei, care au dorit să inspire și alte familii să schimbe viata unui copil. Valorile pe care ne bazăm în tot ceea ce facem sunt: empatie, sprijin și suport, responsabilitate și corectitudine.  

 


Galerie video

Galerie
foto


Oameni minunaţi, ca tine, se implica în fiecare zi.
SUSTINE!

 

 
Parteneri Platinum
Parteneri Gold
Parteneri Silver