Ești pregătit/ă pentru adopție

În mod natural una dintre nevoile fundamentale ale oamenilor este aceea de a-ÅŸi întemeia o familie ÅŸi de a avea copii.
AdopÅ£ia este o cale normală de a împlini această nevoie la fel că ÅŸi naÅŸterea ÅŸi nici una nu este mai bună sau mai deosebită decât cealaltă. TotuÅŸi, aceasta nu înseamnă că adopÅ£ia este calea potrivită pentru oricine de a deveni părinte.

Copiii adoptaÅ£i au nevoi emoÅ£ionale ÅŸi fizice speciale drept urmare părinÅ£ii care-i vor adopta trebuie să-ÅŸi asume obligaÅ£ia ÅŸi disponibilitatea de a le fi alături în orice stituatie necondiÅ£ionat. Trauma pierderii familiei biologice este resimÅ£ită de către toÅ£i copiii indiferent de vârstă la care are loc acest eveniment, de aceea a fi părinte adoptiv este diferit de a fi părinte natural. Aceste experienÅ£e pot fi depăşite cu multă răbdare, multă iubire ÅŸi niÅŸte aÅŸteptări realiste de la noi înÅŸine ÅŸi de la copil în ceea ce priveÅŸte adaptarea, iar la nevoie cu suport psihologic sau de grup.
Pentru a avea parte de o adopţie uşoară e necesar să te debarasezi de convingerile limitative şi să priveşti dintr-o perspectiva diferită calitatea de părinte. Este necesar de asemenea să poţi să accepţi şi să-ţi rezolvi propriile nevoi emoţionale şi să fii sigur că adopţia nu e doar o soluţie prin care poţi să-ţi umplii propriile goluri sufleteşti.

Ca să ai grijă de copilul tău trebuie să ai grijă de tine !
Rezolvă-Å£i propriile dileme ale copilăriei, traume, nevoi, treci de doliul provocat de infertilitate sau de pierderea unei sarcini sau a unui copil căci vor urma experienÅ£e ÅŸi trăiri intense, greu de evitat, dar despre care este foarte bine să fii conÅŸtient ÅŸi doar faptul că ÅŸtii că sunt absolut normale ÅŸi că ÅŸi alÅ£ii trec prin situaÅ£ii asemănătoare, te va ajută să le depășeÈ™ti mai uÅŸor.  Oricât ai citi ÅŸi te-ai documenta nimic nu te poate pregăti emoÅ£ional faţă de reacÅ£iile tale dar ÅŸi ale copilului tău indiferent de vârsta acestuia. AminteÅŸte-Å£i mereu că Å£i-ai asumat o provocare imensă ÅŸi că practic ai devenit părinte ‘instant’. E posibil să faci cunoÅŸtiinţă cu sentimente de vinovăţie (‘Am făcut bine? Am făcut ce trebuia’), cu depresie sau cu panică. VorbeÅŸte cu alÅ£i părinÅ£i adoptivi despre asta ÅŸi împărtăşiÅ£i-vă experienÅ£ele unii altora, te va ajuta enorm de mult.

Unde-i armonia?!
Copiii cu traume îÅŸi creează un scut astfel încât foarte greu vor arata că au nevoie de iubirea voastră fiind posibil chiar să va respingă în primele luni. Odată fiindu-le rănită vulnerabilitatea vă trebuie răbdare ÅŸi multă dedicare că să le pătrunzi în sufletul încercat. Provocarea este cu atât mai mare cu cât copilul adoptat are peste 2-3 ani în momentul adopÅ£iei (merge, vorbeÅŸte, are amintiri proaspete) însă această nu minimalizează beneficiile adopÅ£iei unui copil mai mare de această vârstă.

Viitor fără trecut?
Pentru a construi lucrurile într-un mod sănătos este necesar să acceptăm toate detaliile legate de adopÅ£ia copilului ÅŸi de trecutul lui. Discută cu copilul tău despre trecutul lui prin ‘poveÅŸti’ scurte ÅŸi atunci când el solicită asta. Chiar dacă informaÅ£ia poate fi puÅ£ină ÅŸi parÅ£ială pe moment, odată digerată copilul va reveni cu întrebări să-ÅŸi completeze propriul puzzle aflat în mintea lui.  Îl ajuÅ£i astfel să capate încredere de sine ÅŸi să-ÅŸi dezvolte simÅ£ul propriei identităţi.

VREAU ASISTENȚĂ


Stiri și evenimente

Programul „Cercul Siguranței” pune accent pe accesarea sensibilității înnăscute a părinților de a fi alături copiilor lor și oferă o ‘hartă’ pentru a...

CITESTE MAI DEPARTE
Povestea mea

Cum m-am hotărât ?! Hotărârea de a urma acest drum am luat-o repede, fără îndelungi consultări… efectiv, într-o dimineaţă la cafea îi zic soţului că din întâmplare...

CITESTE MAI DEPARTE
Program evenimente
Alegeți din timp proiectele și evenimentele în care vă puteți implica sau pe care le puteți susține cu o donație
Despre noi

Inima organizaÅ£iei a început să bată odată cu povestea personală a fondatorilor organizaÅ£iei, care au dorit să inspire È™i alte familii să schimbe viata unui copil. Valorile pe care ne bazăm în tot ceea ce facem sunt: empatie, sprijin È™i suport, responsabilitate È™i corectitudine.  

 


Galerie video

Galerie
foto


Oameni minunaÅ£i, ca tine, se implica în fiecare zi.
SUSTINE!

 

 
Parteneri Platinum
Parteneri Gold
Parteneri Silver