Ești pregătit/ă pentru adopție

În mod natural una dintre nevoile fundamentale ale oamenilor este aceea de a-şi întemeia o familie şi de a avea copii.
Adopţia este o cale normală de a împlini această nevoie la fel că şi naşterea şi nici una nu este mai bună sau mai deosebită decât cealaltă. Totuşi, aceasta nu înseamnă că adopţia este calea potrivită pentru oricine de a deveni părinte.

Copiii adoptaţi au nevoi emoţionale şi fizice speciale drept urmare părinţii care-i vor adopta trebuie să-şi asume obligaţia şi disponibilitatea de a le fi alături în orice stituatie necondiţionat. Trauma pierderii familiei biologice este resimţită de către toţi copiii indiferent de vârstă la care are loc acest eveniment, de aceea a fi părinte adoptiv este diferit de a fi părinte natural. Aceste experienţe pot fi depăşite cu multă răbdare, multă iubire şi nişte aşteptări realiste de la noi înşine şi de la copil în ceea ce priveşte adaptarea, iar la nevoie cu suport psihologic sau de grup.
Pentru a avea parte de o adopţie uşoară e necesar să te debarasezi de convingerile limitative şi să priveşti dintr-o perspectiva diferită calitatea de părinte. Este necesar de asemenea să poţi să accepţi şi să-ţi rezolvi propriile nevoi emoţionale şi să fii sigur că adopţia nu e doar o soluţie prin care poţi să-ţi umplii propriile goluri sufleteşti.

Ca să ai grijă de copilul tău trebuie să ai grijă de tine !
Rezolvă-ţi propriile dileme ale copilăriei, traume, nevoi, treci de doliul provocat de infertilitate sau de pierderea unei sarcini sau a unui copil căci vor urma experienţe şi trăiri intense, greu de evitat, dar despre care este foarte bine să fii conştient şi doar faptul că ştii că sunt absolut normale şi că şi alţii trec prin situaţii asemănătoare, te va ajută să le depășești mai uşor.  Oricât ai citi şi te-ai documenta nimic nu te poate pregăti emoţional faţă de reacţiile tale dar şi ale copilului tău indiferent de vârsta acestuia. Aminteşte-ţi mereu că ţi-ai asumat o provocare imensă şi că practic ai devenit părinte ‘instant’. E posibil să faci cunoştiinţă cu sentimente de vinovăţie (‘Am făcut bine? Am făcut ce trebuia’), cu depresie sau cu panică. Vorbeşte cu alţi părinţi adoptivi despre asta şi împărtăşiţi-vă experienţele unii altora, te va ajuta enorm de mult.

Unde-i armonia?!
Copiii cu traume îşi creează un scut astfel încât foarte greu vor arata că au nevoie de iubirea voastră fiind posibil chiar să va respingă în primele luni. Odată fiindu-le rănită vulnerabilitatea vă trebuie răbdare şi multă dedicare că să le pătrunzi în sufletul încercat. Provocarea este cu atât mai mare cu cât copilul adoptat are peste 2-3 ani în momentul adopţiei (merge, vorbeşte, are amintiri proaspete) însă această nu minimalizează beneficiile adopţiei unui copil mai mare de această vârstă.

Viitor fără trecut?
Pentru a construi lucrurile într-un mod sănătos este necesar să acceptăm toate detaliile legate de adopţia copilului şi de trecutul lui. Discută cu copilul tău despre trecutul lui prin ‘poveşti’ scurte şi atunci când el solicită asta. Chiar dacă informaţia poate fi puţină şi parţială pe moment, odată digerată copilul va reveni cu întrebări să-şi completeze propriul puzzle aflat în mintea lui.  Îl ajuţi astfel să capate încredere de sine şi să-şi dezvolte simţul propriei identităţi.

VREAU ASISTENȚĂ


Stiri și evenimente

Programul „Cercul Siguranței” pune accent pe accesarea sensibilității înnăscute a părinților de a fi alături copiilor lor și oferă o ‘hartă’ pentru a întelege mai bine nevoile acestora.

CITESTE MAI DEPARTE
Povestea mea

Cum m-am hotărât ?! Hotărârea de a urma acest drum am luat-o repede, fără îndelungi consultări… efectiv, într-o dimineaţă la cafea îi zic soţului că din întâmplare am văzut pe net o informaţie...

CITESTE MAI DEPARTE
Program evenimente
Alegeți din timp proiectele și evenimentele în care vă puteți implica sau pe care le puteți susține cu o donație
Despre noi

Inima organizaţiei a început să bată odată cu povestea personală a fondatorilor organizaţiei, care au dorit să inspire și alte familii să schimbe viata unui copil. Valorile pe care ne bazăm în tot ceea ce facem sunt: empatie, sprijin și suport, responsabilitate și corectitudine.  

 


Galerie video

Galerie
foto


Oameni minunaţi, ca tine, se implica în fiecare zi.
SUSTINE!

 

 
Parteneri Platinum
Parteneri Gold
Parteneri Silver