Mituri despre adopție


Seamănă foarte tare cu voi. Parcă e al vostru.

Copilul adoptat este al părinților săi, cei care-l îngrijesc, îl iubesc și îi oferă siguranța unei familii. La auzul acestui gen de opinii, legate de asemănarea sa cu părinții adoptivi, copilul va avea sentimentul că ar fi cu adevărat parte a familiei doar dacă ar fi biologic. În plus, poate dezvolta probleme de identitate, deși importantă este relația dintre părinte și copil, nu legătura de sânge.

De unde ați luat copilul? Cum ați ales copilul?

Cei din jur trebuie să conștientizeze că un copil nu se alege ca la piață. Valoarea sa nu este dată de caracteristicile sale, de culoarea pielii sau starea lui de sănătate. O abordare mai potrivita ar fi: ”M-aș bucura să ascult povestea voastra minunată!

Aceasta este o modalitate mult mai diplomată de a afla povestea copilului, dacă părinții doresc să o împărtășească.

A fost scump? Cât te-a costat? 
Adopția este într-adevăr scumpă, dar nu în sensul obișnuit, cel financiar. Procesul emoțional este cel ”costisitor”, datorită pașilor care trebuie parcurși pînă la a avea copilul: pregătirea documentației pentru atestare, potrivirea cu copilul și tot ceea ce urmează. O întrebare potrivită ar fi: ”Ce presupune, de obicei, adopția?” Este mult mai corectă și mai clară, în plus părinții deduc imediat interesul față de costurile, timpul și resursele investite în adopție.

Și dacă vin părinții copilului să îl ia? Dar dacă îl vor înapoi?

Dacă vorbim de un copil adoptabil și nu de unul aflat în plasament, aceste ”variante” nu se pot concretiza.

Ce norocos e! Poate acum vei rămâne însărcinată.

Majoritarea părinților adoptivi au un istoric de mulți ani de infertilitate. Aceasta durere este simțită ca o pierdere în urma căreia apare decizia de a adopta. Totuși, părinții se consideră a fi ei cei norocoși, nu copiii adoptați. Adopția nu reprezintă un act de magie în speranța apariției unei sarcini. O exprimare potrivită în acest caz este ”Te-ai gândit la un frate sau o soră pentru Maria?”.

Nu adopta. Am auzit numai lucruri rele despre adopție.

Decizia adopției este legată de o serie de factori care privesc doar familia. Această decizie este calcultă și planificată de membrii săi. Chiar dacă o persoană a auzit despre o adopție nereușită, nu trebuie să generalizeze. La fel cum unei femei însărcinate nu i se vorbește despre posibilitatea pierderii sarcinii, nici despre adopție nu ar trebui să se discute în termeni negativi. Cea mai bună atitudine este aceea de sprijin față de cei care au decis să aleagă adopția.

Pune întrebări sincere.

Dacă ai prieteni care doresc să adopte sau ai în familie pe cineva în această situație, fii pregătit să auzi cum ți se va povesti cu bucurie despre adopție. Pune întrebări sincere, dar evită exprimările tendențioase, iscoditoare sau deranjante pentru a nu-i face pe părinții adoptivi să se închidă în sine. Nu uita că indiferent pe ce cale devine o femeie mamă, aceasta rămâne mamă, fără a ține cont de modalitatea prin care a ajuns copilul în viața ei.

Bob Considine, un scriitor din Chicago, spunea odată: "Eu am patru copii din care doi au fost adoptați. Am uitat care doi."

CONTACT

Stiri și evenimente

Programul „Cercul Siguranței” pune accent pe accesarea sensibilității înnăscute a părinților de a fi alături copiilor lor și oferă o ‘hartă’ pentru a întelege mai bine nevoile acestora.

CITESTE MAI DEPARTE
Povestea mea

Cum m-am hotărât ?! Hotărârea de a urma acest drum am luat-o repede, fără îndelungi consultări… efectiv, într-o dimineaţă la cafea îi zic soţului că din întâmplare am văzut pe net o informaţie...

CITESTE MAI DEPARTE
Program evenimente
Alegeți din timp proiectele și evenimentele în care vă puteți implica sau pe care le puteți susține cu o donație
Despre noi

Inima organizaţiei a început să bată odată cu povestea personală a fondatorilor organizaţiei, care au dorit să inspire și alte familii să schimbe viata unui copil. Valorile pe care ne bazăm în tot ceea ce facem sunt: empatie, sprijin și suport, responsabilitate și corectitudine.  

 


Galerie video

Galerie
foto


Oameni minunaţi, ca tine, se implica în fiecare zi.
SUSTINE!

 

 
Parteneri Platinum
Parteneri Gold
Parteneri Silver